Политики и услови на користење

ПОЛИТИКИ И УСЛОВИ НА КОРИСТЕЊЕ

Со пристапување на веб-страницата МАРКАС ДООЕЛ СКОПЈЕ и нарачување на производите/услугите, вие се согласувате да ги прифатите условите на оваа Политика за користење на системот за е-трговија.

МАРКАС ДООЕЛ СКОПЈЕ го задржува правото да ги промени овие политики и услови во секое време, а промените ќе бидат истакнати на оваа страница.

Цените на производите се изразени во денари. Во цената не се вклучени трошоците за испорака.

Kупувачот може да започне со пребарување на производите кои се на продажба на повеќе начини:

 • преку отварање на категоријата од интерес (Маче, Куче, ..) и некое од паѓачките мениа (Храна, Аксесоари, Козметика, ..) на почетната страна
 • преку одбирање на копчето “Започни со пазарење сега” кое се наоѓа на повеќе места (банери) од страната
 • преку разгледување на некоја од пред-дефинираните листи на производи кои се наоѓаат на почетната страна:
  • ОДБРАНИ ПРОИЗВОДИ
  • НАЈПОПУЛАРНИ ПРОИЗВОДИ
  • НАЈПРОДАВАНИ ПРОИЗВОДИ
  • НАЈНОВИ ПРОИЗВОДИ

Филтрирање на производите

Доколку купувачот одбере да ги пребарува производите од негов интерес преку отварање на некоја од категориите на почетната страна, тој автоматски се пренасочува во продавницата на страната каде што му е овозможено да ги пребарува производите преку дополнително активирање на однапред дефинирани филтри. Овие филтри, кои се лизгачки поставени од левата страна во продавницата се:

 • Категорија
 • Под-категорија
 • Пакување
 • Вкус
 • Бренд

Во случај да купувачот веќе одбере некое мени преку категориите на почетната страна, производите веќе ќе бидат соодветно изфилтрирани. На пример, доколку купувачот на категоријата “Маче” го одбере паѓачкото мени “Храна”, во продавницата ќе му бидат прикажани сите производи со ТИП НА МИЛЕНИЧЕ = МАЧЕ и КАТЕГОРИЈА = ХРАНА.

Без разлика на начинот кој купувачот првично ќе го одбере за да ги изфилтрира производите, или пак ќе одбере категорија која ќе му ги прикаже сите понудени производи, во продавницата секогаш ќе може да продолжи со филтрирање доколку смета дека тоа му е потребно.

Производите во однапред дефинираните листи на почетната страна, се прикажани во форма на листа (еден под друг, или, еден до друг) со следните параметри:

 • Слика на производот
 • Назив на производот
 • Цена на производот

Производите во продавницата кои исто така се прикажани со погоре наведените параметри, купувачот може да одбере да ги гледа во форма на листа или во форма на мрежа (преку притискање на копчињата “Прикажи производи како мрежа” или “Прикажи производи како листа”) кои се наоѓаат во горниот десен агол пред самиот почеток на листата производи во продавницата. Овде исто така, купувачот има можност да одбере колкав број на производи да гледа на еден екран (12, 24, 36, 48 или 64), како и да ги подреди производите кои што ќе ги гледа по следните параметри:

 • Подреди по популарност
 • Подреди по просечна оценка
 • Подреди по последно објавени
 • Подреди по цена (ниска кон висока)
 • Подреди по цена (висока кон ниска)

Купувачот мора да има во предвид дека прикажаните слики од производите се од информативен карактер и постои можност производот кој ќе му биде доставен визуелно да се разликува од оној кој е прикажан на сликата.

Брз преглед на производите

Со притискање на копчето “Брз преглед” кое се појавува на сликата од секој производ, купувачот може набрзина да погледне дополнителни параметри за производот, како на пример:

 • Достапност
 • ИД број
 • Категорија во која спаѓа производот
Целосен преглед на производите

Со притискање на сликата или називот на производот, купувачот добива целосен преглед на производот каде што освен до сега наведените параметри од претходните прегледи, може да види дополнителни информации за производот:

 • Тежина
 • Категорија
 • Под-категорија
 • Бренд
 • Пакување
 • Тип
 • Вкус

Купувачот го одбира производот за купување со притискање на копчето “Додај во кошничка” кое се наоѓа веднаш под сликата на производот. Тука, однапред е сетирано дека купувачот бира 1 парче од соодветниот производ, но оваа количина на парчиња може да се промени со притискање на копчињата “+” или “-“.

Преглед на одбраните производи

Додека купувачот ги одбира производите кои сака да ги купи, за цело време на своето пазарење има можност да ги прегледа одбраните производи до тој момент. Тоа може да го направи преку отварање на својата кошничка:

 • со притискање на копчето “Кошничка” во горната лента за алатки
 • со притискање на копчето “Преглед” од паѓачкото мени КОШНИЧКА кое е прикажано со икона во форма на кошничка во горниот десен агол од страната или
 • со притискање на копчето “Прегледај кошничка” кое се појавува секој пат кога купувачот ќе одбере некој производ.

Кошничката во секој момент му дава целосен преглед на купувачот за сите производи кои ги одбрал, како и за нивниот противвреден износ изразен во денари. Додека купувачот е во кошничката, сеуште има можност:

 • да ја промени количината на некој производ
 • да одстрани некој производ
 • да додаде код од вредносен ваучер

Доколку купувачот се одлучи да направи било која од погоре наведените опции, потребно е да притисне на копчето “Ажурирај кошничка”, за да се реализираат неговите барања.

Кошничката исто така дава можност купувачот да ја одбере адресата на достава (Држава, Општина, Град/Место и Поштенски број) при што со притискање на копчето “Ажурирај податоци” ќе му се прикаже целиот износ кој што треба да го плати (Износ на производите + Трошоци за испорака до наведениот поштенски број).

Со притискање на иконата во форма на “срце” која се наоѓа во горниот десен агол од сликата на секој производ, купувачот го додава производ во својата Листа на Омилени производи.

Ваквата листа е практична за купувачот бидејќи му дава да одбере повеќе производи за следење кои му се од интерес, и подоцна да ги одбере (сите или дел од нив) за купување.

За да ја заврши нарачката, купувачот може:

 • кликнете на копчето „checkout“ кое се наоѓа во долниот десен агол од страницата „Преглед на кошничка“.
 • click on the “checkout” button in the “CART” tab showed as an icon in a form of a cart in the upper right corner of the page

Без разлика на пристапот што купувачот го избира, потоа ќе се отвори страницата за наплата каде што купувачот треба да ги внесе следните информации:

 • Име
 • Презиме
 • Компанија (опционално)
 • Адреса
  • Улица
  • Број
 • Држава
 • Град
 • Општина
 • Поштенски код
 • Контакт телефон
 • Контакт е-маил адреса

Во случај купувачот да се одјави преку страницата „Види кошничка“, информациите што веќе беа пополнети ќе се појават овде:

 • Држава
 • Град
 • Општина
 • Поштенски код

но ќе остане можноста за промена на овие податоци во случај купувачот да сака да ги промени.

Во случај купувачот да нема сметка сè уште, тој може да создаде со информациите што ги дал со штиклирање на полето „креирај сметка“ на дното на листот за внесување.

Во случај купувачот да сака нарачката да биде доставена на различна адреса од онаа што ја навел како адреса за наплата, треба да ја провери „различна адреса за испорака“ и да обезбеди информации и за оваа адреса.

Во случај купувачот да сака да испрати дополнителни информации за нарачката, може да ги напише во полето „дополнителни информации“.

Во случај купувачот да сака да се претплати на билтенот на markas.mk, треба да го штиклира тоа поле.

Доколку купувачот е веќе постоечки корисник, но сè уште не се најавил, тој може да го направи тоа со кликнување на „Постоечки корисник? копче Log-in“ и сите потребни информации ќе се пополнат автоматски од неговата сметка.

Во случај купувачот да има купонски код кој не е искористен, може да го користи овде со кликнување на „имаш купон?“ Внесете го кодот на купонот овде“ копче.

Десната страна на оваа страница уште еднаш дава сумиран преглед на нарачката во однос на:

 • нарачани производи
 • субвкупниот износ на производите
 • трошоци за испорака
 • вкупниот износ за плаќање
 • опција за плаќање
  • плати онлајн со кредитна картичка
  • плати при испорака
Плаќање онлајн со кредитна картичка

Доколку се избере „плаќање онлајн со кредитна картичка“, купувачот ќе биде пренасочен на страницата на трансакцискиот центар „www.cpay.com.mk“, каде што ќе треба да ги внесе информациите за кредитната картичка за да ја заврши нарачката.

По извршувањето на трансакцијата, купувачот се пренасочува на страницата за нарачки, каде што е известен дека нарачката е завршена.

Плати при испорака

доколку се избере „плаќање при испорака“, купувачот се пренасочува на страницата за нарачки, каде што е известен дека нарачката е завршена.

Потврда за нарачка

По завршувањето на нарачката, купувачот добива и потврда на е-пошта дека нарачката е завршена и примена.

МАРКАС ДООЕЛ СКОПЈЕ ќе му ги рефундира средствата на купувачот, доколку е извршена погрешна уплата и правото може да се оствари со поднесување на писмено барање и доказ за уплата, со наведување на датумот кога е извршена погрешната уплата и во која сума.

Купувачот може да создаде корисничка сметка на markas.mk, и истата подоцна да ја користи при секоја посета на страната.

За создавање на корисничка сметка купувачот треба да притисне на било кое од следните копчиња од горната лента со алатки на страната:

 • Регистрирај се
 • Најави се
 • Моја сметка

Овде ќе се отвори прозорец со поле за внесување на e-mail адреса која ќе се изкористи за регистрација. После внесување на e-mail адресата во соодветното поле и притискање на копчето “Регистрирај се”, корисничката сметка на купувачот е создадена, а потврда за истото ќе биде испратена на внесената e-mail адреса, како и лозинка која што ќе може да се користи при следната најава.

Комплетирање на корисничката сметка

По креирањето на корисничката сметка купувачот може да пристапи на страната “Моја сметка” преку притискање на копчето “Моја сметка” од горната лента со алатки на страната.

На оваа страна, прикажани од лево, купувачот ќе може да ги види следните мениа:

 • Битни информации
 • Нарачки
 • Превземања
 • Адреси
 • Детали за сметката
 • Омилени производи

За комплетирање на сметката, на купувачот му преостанува да го направи следното:

 1. Да го внесе своето Име и Презиме во менито “Детали за сметката”
  • тука исто така може да ја смени и својата лозинка
  • e-mail адресата изкористена за регистрација на сметката е веќе внесена, како и корисничкото име кое е системски изгенерирано
 2. Да ја внесе адресата за наплата и адресата за достава во менито “Адреси”

Доколку купувачот има потреба да воспостави контакт со markas.mk, за да постави прашање, да сподели мислење и сл., сите канали на контакт:

 • E-mail адреса
 • Телефон
 • Адреса

Може да ги пронајде на долниот дел од страната (во футерот од страната), или пак, да го отвори контакт менито преку притискање на копчето “Контакт” од горната лента за алатки на страната.

Овде има секција на често поставувани прашања од сите купувачи на страната кои можеби ќе одговорат на прашањето кое купувачот сака да го постави. Исто така, тука е достапна и пред-дефинирана форма за поставување на прашање која купувачот може да ја искористи, а освен полето каде што треба да се впише пораката, купувачот треба да ги пополни полињата за “Име” и “e-mail адреса”, се со цел да биде подоцна контактиран за проблематиката која е адресирана во неговата порака.