Како да го тренирате вашето куче без поводник

Како да го тренирате вашето куче без поводник

Тренингот без поводник е важен поради многу причини, од кои една е безбедноста. Во текот на годината, кучињата исчезнуваат, а некои никогаш не се враќаат дома. Дури и ако не мислите дека ќе го користите многу, добро обучено куче со поводник може да ви помогне да избегнете несреќи.

Може да започне уште кога ќе го донесете вашето кученце дома и тоа е одличен начин да го контролирате неговото однесување без поводник. Вежбањето на вашето куче без поводник е темелна работа и бара многу трпение. Можете да работите со тренер или да изберете да го тренирате сами.

Еве пет совети за тренирање на вашето куче без поводник.

Биди стрплив

Совет број 1: Бидете трпеливи

Трпението е клучот за постигнување успех во обуката без поводник. Ако останете смирени и трпеливи, вашето куче подобро ќе реагира. Започнете лесно и продолжете до различни отповикувања. Со текот на времето, ќе видите напредок во одговорот на вашето куче на командите.

Вежбајте секојдневно

Совет бр. 2: Вежбајте секојдневно

Не брзајте со процесот и секојдневно фокусирајте се на сесиите за вежбање. Давањето мешани команди на вашето куче може да биде огромно. Секогаш запомнете дека распоредот на обуката и вашите дадени команди секогаш мора да бидат конзистентни.

Користете позитивно засилување

Совет бр. 3: Одете со поводник во паркови и патеки

Ова ви дава можност да го вежбате вашето куче без поводник на поголем простор. Првиот пат кога ќе го направите ова, обидете се да го задржите растојанието и времетраењето кратко за да му помогнете да го задржите вниманието на вашето куче. Никогаш не заборавајте да ги почитувате локалните закони за поводник и контрола. Кога вашето куче ќе го покаже посакуваното однесување, продолжете да го наградувате со подароци и друго позитивно засилување.

Двојно проверете ги ознаките за идентификација на вашето куче

Совет #4: Проверете ги ознаките за лична карта на вашето куче

Чувајте го вашето куче безбедно со ознака за јака или микрочип пред да го оставите да го откачи. Безбедно проверете дали е правилно прикачен и не паѓа лесно.

Запомнете, не го туркајте вашето куче до неговите граници! Колку е попријатно искуството на вашето куче, толку побрзо ќе научи и ќе стекне самодоверба.

Сподели го овој пост