Како да тренирате возрасно куче – да престане да моча и кака дома

Како да тренирате возрасно куче – да престане да моча и кака дома

Може да има различни причини зошто возрасно куче претходно не било тренирано во нокшир. Можеби сте стекнале куче кое отсекогаш се чувало надвор. И не знае да не мочка и кака во куќата.

Без разлика која е причината, важно е да знаете како да возите возрасно куче. Со оглед на тоа што вашето домашно милениче сигурно може да се тренира во нокшир, со време и трпение.

Тренингот на возрасно куче во куќата не се разликува од дресирањето кутре. Разликата е само во времето потребно за да ги тренирате. Обично е потребно подолго време за да се обучи возрасно куче. Особено ако со текот на годините можеби стекнал лоши навики.

Со време и трпение, можете успешно да го вдомите вашето куче во рок од 5 недели. Вашето домашно милениче може да научи како да биде целосно чисто во куќата и да ја работи својата работа надвор.

КАКО ДОМА ДА ГО ТРЕНИРАТЕ ВАШЕТО ВОЗРАСНО КУЧЕ: ОСНОВИТЕ
Кога учите како да го вдомите вашето возрасно куче, потребен е одреден степен на напор и конзистентност.

Разберете дека вашето куче ќе има многу несреќи пред да биде целосно тренирано дома. Затоа, мора да бидете внимателни и свесни што прави вашето куче.

Еве ги најосновните, но најважните работи што треба да ги запомните за време на обуката.

 1. КРЕИРАЈ РУТИНА
  Куче моча во парк за време на прошетка со сопственикот

Кучињата брзо учат од повторливи дејства. Започнете ја обуката така што ќе го носите вашето куче надвор на поводник еднаш на секои два часа.

Направете им рутина. Извадете ги веднаш после јадење, пред спиење и наутро кога ќе се разбудат.

Однесете ги во областа каде што сакате да мочаат во иднина. Сепак, понекогаш кучињата не мислат секогаш дека местото што сте го избрале за нив е најдобриот избор.

Често, тие имаат свои преференции. Машкото куче може да претпочита дрво или столб. Жената може да претпочита тревна област. Шмркањето помага да се стимулира елиминацијата. Затоа, дозволете му на вашето куче да има одреден избор.

Откако ќе се избере место, застанете со нив и дајте им команда. Командата може да биде која било работа што ќе ја изберете, но штом ќе изберете една или две, мора да ги користите цело време.

Треба да направите зборовите што ги кажувате да звучат забавно и возбудливо, како да е игра!

 1. ПОЗИТИВНО ЗАСИЛУВАЊЕ
  Сопственикот го гали своето куче за да моча на вистинското место – Куќа воз возрасно куче

Кога учите како да вдомите возрасно куче, мора да се сеќавате на позитивното засилување. Кучињата учат навики преку повторување и наградување.

Ако вашето куче не мочка или кака надвор по три или четири минути, вратете го внатре. Потоа обидете се повторно за 20 или 30 минути.

Ако вашето куче навистина моча или кака кога го носите надвор, пофалете го, тапкајте го, играјте со него или почестете му.

Дајте им до знаење дека ако оди во тоалет надвор, вие станувате многу задоволни од нив. Направете ги да се чувствуваат добро за она што тој штотуку го направил.

Наградувањето на вашето куче со возбуден одговор за позитивен исход ќе направи чуда. Некои би прибегнале кон карање, што не е нешто што треба да го правите кога учите како да вдомите возрасно куче.

 1. ПОСТОЈАН НАДЗОР
  Кучиња во гајба надгледувани од сопственикот

Не дозволувајте вашето куче да трча низ куќата. Обидете се да ги ставите во просторијата во која поминувате најмногу време. За да можете да ги гледате поголемиот дел од времето. Затворете ги сите врати од спалната соба и барикадирајте ги другите области што немаат врати.

Ако има области без врати, бебешките порти се корисна алатка.

Потребен е постојан надзор. Треба да бидете многу свесни за какви било знаци дека вашето куче треба да оди во тоалет.

„Методот на папокот“ е уште еден избор. За да го направите ова, треба да го ставите кучето на поводник. Потоа ставете појас околу половината и закачете го кучето. Вашето куче сега е во позиција да мора да биде со вас во секое време. На овој начин, можете да имате постојан надзор над нив во секое време.

 1. НЕ ПОПИСУВАЈТЕ НА КАЗНА
  Сопственик го кара кучето затоа што моча на тепих

Кога вашето куче ќе доживее несреќа во куќата, прифатете дел од вината самите. Можеби можеше подобро да ги гледаш.

Пофалувањето на вашето куче за правилната работа секогаш ќе функционира многу подобро отколку да го казнувате за погрешна работа. Не се лути. Не претерувајте со викање и врескање. Учењето како да возите возрасно куче бара многу напор.

Ако потоа го најдете нередот или локва, не тријте им го во носот. Ова не е прифатливо и е старомодна идеја што не функционира. Ова им служи само да се плашат од вас и да ги збунат.

 1. БИДЕТЕ ЦРВИ, НЕ БЕСНИ
  Сопственик учи како да вдоми возрасно куче

Кога ќе го фатите вашето куче на дело како оди во тоалет на погрешно место, кажете му цврсто, но смирено зборови како: „Не, не мочај таму“. Не мора да ги карате, но мора да им дадете до знаење дека тоа е неприфатливо однесување.

Потоа извадете ги надвор. Можеби ќе треба да ги земете и да ги спроведете или да ги ставите на поводник и да ги оставите да си ја работат својата работа.

Откако ќе излезете надвор, кажете им со многу „среќен“ глас што е добро

Сподели го овој пост