Ладно време, миленичиња и оние слатки облеки

Ладно време, миленичиња и оние слатки облеки

Официјално е зима! Дали сте еден од многуте сопственици на кучиња кои го облекуваат своето кученце во топли џемпери и јакни овој период од годината? Или, дали сте ужаснати од самата помисла да го понижите вашето куче со тоа што ќе му облечете облека? Во оваа статија од BurkePatch, Џенет Лемке зборува за студеното време, миленичињата и тие слатки облеки.

Ладно време, миленичиња и оние слатки облеки

Природни адаптери

Повеќето кучиња и мачки имаат природни облоги кои се прилагодуваат на временските промени. Многумина од вас ја доживеале лавината коса која може да се фрли за време на промената на годишните времиња. „Да се ​​добие зимски капут“ наесен и „да се отфрли зимскиот капут“ на пролет се главните настани во некои домаќинства.

Зимското палто на кучето го заробува топлиот воздух од топлината на телото помеѓу кожата и надворешната површина на влакната. Овој изолационен слој обезбедува топлина со зачувување на телесната топлина и заштита од надворешен продорен студ.

Во повеќето случаи, ако миленичето природно се прилагодило на зголеменото студено време, овој слој обезбедува доволно заштита од студот и ветерот. Ако тој заштитен слој е компримиран од надворешната облека, природната изолација се намалува и облеката потоа треба да ја обезбеди потребната топлина и заштита.

Крзното на кучето исто така има природни својства што одбива вода, но со продолжена изложеност на влага, како што е немилосрдниот дожд, многу слоеви може да се заситат и да се изгуби изолацијата на заробениот топол воздух од телесната топлина. Кучето потоа е покриено со влажен слој кој лесно може да се излади, со што се намалува температурата на телото. Тоа значи ладно, влажно, мизерно куче кое може да биде изложено на ризик при екстремен студ. Екстремно зависи од тоа на што е навикнат вашето домашно милениче, каков зимски капут е способен да формира и дали има брза наспроти постепена промена на температурата.

На кученцата и на малите раси им е потребна дополнителна заштита

Некои кучиња, особено помалите и оние со малку влакна, се поподложни на студот. Ако некое домашно милениче остане на отворено подолго време на ладно време, мора да му обезбедите заштита. Ако е опуштен во затворен двор, на миленичето му треба засолниште за заштита од дожд, снег и ветер, соодветна топла постелнина и воопшто удобно место за одмор надвор од стихиите.

Овде едно предупредување: како човечките бебиња, кученцата и мачињата не можат да ја одржуваат телесната температура како возрасните. Температурата на нивното тело може да падне на ниски опасни по живот за неверојатно краток временски период.

Ако го шетате вашето домашно милениче на ладно или влажно време, треба да одредите дали додадената облека ќе ја обезбеди потребната дополнителна топлина и заштита. Повеќето кучиња можат да се справат со прошетка на дожд; тие имаат тенденција да се исушат многу брзо еднаш во затворен простор. И кучињата со потешки палта можат да се справат со повеќе студ, дожд и снег од оние со полесни палта.

Кога размислувате да споделите авантури на отворено со вашето куче во зима, размислете за неговата удобност и дали ќе ужива во излегувањето. Ако се сомневате, чувајте го вашето домашно милениче во затворен простор.

Заштита на тие шепи

Ако вашето домашно милениче не сака да излегува надвор на дожд, дури и за кратки неопходни излети, обидете се да му обезбедите чадор над главата и суво место за да го работи својот бизнис; или во случај на снег, можеби ќе треба да обезбедите површина со лопата.

По излегувањето, можеби имате крпа близу вратата за да ја апсорбирате вишокот на влага од палтото и стапалата и да ги заштитите вашите килими и подови. Чистењето на стапалата е особено важно ако вашето домашно милениче прошетало по снежни тротоари кои се изшкуркан или солени. Болните, воспалени места помеѓу влошките и прстите на нозете може да настанат од песок, сол, па дури и заробена влага.

Достапни се чизми за кучиња кои поминуваат подолг временски период на овие површини или кои може да имаат чувствителни стапала. Да се ​​навикнат да носат чизми е сосема друга тема.

Накратко, некои кучиња навистина може да имаат корист од заштитната облека. И повеќето од нас ќе признаат дека овие денови има некои прилично убави облеки таму.

Сподели го овој пост