Совети како да ги одржувате забите на вашето куче здрави и чисти

Совети како да ги одржувате забите на вашето куче здрави и чисти

Родителите со крзно често ја занемаруваат добрата дентална хигиена. Но, со соодветна грижа за забите, вашето домашно милениче може да избегне многу здравствени проблеми. Пародонталната болест може да доведе до болни апсцеси и системски инфекции низ целото тело на вашето куче.

Функции на Boost Bites на вестите

Освен четкање, можете да направите многу други работи за да постигнете здрави заби за вашето куче. Продолжете да читате за да дознаете повеќе!

Четкање секој ден

Повеќето кучиња не го сакаат ова, но четкањето е златен стандард за спречување на проблеми со забите. Тартовите, плаките и бактериите се намалуваат со редовно четкање. Човечката паста за заби се прави со детергенти, флуорид, натриум лаурил сулфат и вештачки засладувачи како ксилитол кои се штетни за кучињата, па затоа треба да купувате само оние кои се специјално направени за кучиња. Можете да користите четка за заби за кучиња или четка за прсти. Побарајте совет од вашиот ветеринар за најдобрата опција за вашето куче.

Стоматолошки џвакање

Кучињата за џвакање веќе помагаат при ментална стимулација, а некои дури и конкретно помагаат со забите на вашето куче. Производот ги гребе наслагите и честичките од храната што остануваат додека вашето куче ги џвака. Додека четкањето е сè уште најдоброто нешто што треба да се направи, забните џвакања можат да му помогнат на здивот на вашето куче. Изберете ја вистинската стоматолошка џвакање врз основа на преференциите на вашето куче. Но, ако имаат скршен или заболен заб, не им давајте тврд.

Адитиви за вода

Водните адитиви се во суштина миење на устата за кучиња. Според многу стоматолошки експерти, ставањето додаток на вода во садот за вода на вашето куче може да им помогне да го подобрат оралното здравје. Ги отстранува микробите додека го подобрува мирисот на здивот на вашето куче. Водните адитиви се без вкус и мирис; вашето куче нема да забележи ако го додадете во неговата вода!

Забни марамчиња

Ако имате претрупан куче, тие можеби ќе го претпочитаат ова за четкање. Забните марамчиња можат да помогнат во чистењето на површината на забите, но кога станува збор за чистење на помали простори, тоа нема да биде толку ефикасно. Како и четкањето, се препорачува да ги бришете забите на вашето куче барем еднаш дневно. Обрнете внимание на тоа каде бактериите и честичките од храната најверојатно ќе се наталожат. Повеќето продавници за миленичиња продаваат стоматолошки марамчиња и влошки.

Рутинско чистење на забите

Без разлика колку ги чистите забите на вашето куче, како и луѓето, ќе му треба редовно професионално чистење на забите. За повеќето раси, ветеринарните стоматолози советуваат професионално чистење на забите еднаш годишно. Сепак, на помалите раси може да им требаат две посети годишно поради плитки корени. Консултирајте се со вашиот ветеринар за да ја дознаете зачестеноста на посетите на вашето куче.

И еве го имаш! Дали имате уште нешто да додадете?

Сподели го овој пост